Monday, May 30, 2016

Life Update

Bila libatkan diri dengan dunia yang melibatkan kahwin, macam-macam jenis manusia dah Gong & aku jumpa. Before we start this thing, we both agree that every customer will teach us something new. Lebih kepada life lesson, perhaps. Still long way to go, but for this past 4 months, Gong and I met a lot of different people with different life. Which made our decision to take marriage life much more seriously. Bukan serius dari sudut mencari calon takpun susah hati calon tiada, tapi lebih kepada kalau in future, sungguh ada manusia yang buat kau gila bayang, adakah kau yakin kau mampu settle down dan habiskan seumur hidup kau dengan orang itu.


Sungguh kau nak hidup bersama hanya dengan alasan cinta?


Kau kena check perangai dia, adakah akan fit you well. Atau dia akan jadi patriarchy yang cuma berkepentingan diri sendiri, mengarah seperti Raja. Adakah kau akan jadi manusia yang dikawal pemikiran, tak boleh punya pendirian sendiri? Kau kena check itu, kau kena check ini. I believe there is no such thing as perfect man, but you still need try to find the quality. And of course along that searching, kau kena buat checklist perangai kau juga. Kau nak pasangan matang, kau cukup matang? Dan masih akan ada cacat celanya, which both will complete each other in few things.


But my point here, lagi kau nampak kehidupan untuk kahwin ni, lagi takut kau nak fikir. Entahlah. Nanti-nanti jelah fikir. Masa umur 30 nanti.



Semalam masa singgah kedai terjumpa Didi, dia dengan laju terus komen 'Eh korang dua ni elok kawin je. Melekat memanjang. Nasib baik dedua perempuan.'


Sebab tiap kali dia jumpa aku, mesti ada Gong. Lulz. Bila tah aku nak bosan tengok muka engko.