Sunday, February 14, 2016

Mataram & Gili Trawangan // Lombok.

Mataram is a really nice place. The fact that when people talk about Lombok it will automatically everything related to Gili Trawangan famous swings. Guys, trust me every part of Mataram when it comes to beach, I can guarantee you the view are absolutely stunning.

The view if you stopped by Villa Hantu. Located diantara bandar Mataram ke kawasan speed boat untuk ke Gili Trawangan. 


So, antara benda yang aku belajar disana;

1) Banyak sejarah yang menarik berkaitan dengan Lombok lagi-lagi pasal suku kaum tradisional diorang, Kaum Sasak.
2) Their traditional house special feature adalah lantai mereka. Tahu tak lantai tu diperbuat daripada tanah, dan disimenkan dengan taik lembu? Yessss!
3) Taik lembu tu perlu dicampur dengan air, kemudian ditampal pada lantai rumah setiap seminggu ke tiga minggu untuk mengelakkan tanah lantai merekah.
4) Tugas simen taik lembu mesti dilakukan oleh isteri, dengan menggunakan tangan kiri. Ye, aku tak reka cerita.
5) Biasanya tiap depan rumah akan ada kandang lembu, well you know what's their function, ye dak?
7) Adat membawa lari anak dara untuk dinikahi juga, berasal dari suku Kaum Sasak. 
8) Rumah cuma terbahagi kepada dua bahagian (berdasarkan pemerhatian), satu ruang beranda, satu lagi bahagian dalam rumah.
9) Suami hanya dibenarkan tidur di dalam rumah bila nak tambah anak je.
10) Selain daripada tu, lelaki harus tidur di kawasan beranda. Perempuan sahaja dibenarkan tidur di dalam rumah.
11) Beranda rumah diorang bukan macam rumah Melayu, diorang agak tertutup sebab atap rumah rendah.
12) Kalau backpacker, takde masalah nak redah rasanya. Cuma book hotel awal-awal. 
13) Cari hotel yang rate tinggi dari agoda/booking/trivago. 
14) Biasanya staff hotel boleh tolong cari tourist guide yang affordable dan tau tempat menarik.
15) Gili Trawangan, beach boy speaking macam air. Lagi mat saleh dari mat saleh.
16) So moral aku down, aku tak speaking langsung dekat sana. 
17) Oh, Gili Trawangan walaupun bukan peak season, penuh dgn foreigners. 
18) At least aku rasa macam pergi Hawaii. Save budget Hawaii.
19) Misi sunset hunting aku gagal untuk kali ini. Hujan. Sedih, tahu sedih.
20) Vibe Lombok agak berbeza dari tempat-tempat lain di Indonesia yang aku pernah pergi. Even Jakarta punya vibe tak dapat challenge.
21) Ataupun sebab lama sangat tak travel. Lol.

Compulsory photo. Lol.

*penat*

Malam!