Wednesday, July 10, 2013

Benda paling mudah sekali bila cakap pasal bercinta

Sebab post pasal Ramadhan ni cliche, jadi aku nak tulis pasal benda lebih cliche yang dah lama aku nak tulis, cuma tak jugak tulis sampai ke sudah. Ah gittew.




Aku akan taip straight to the point, mudah ringkas, padat, cermat dan yang sewaktu dengannya supaya entri ni nampak power dan aku dah ngantuk, sebab utama. Uh-huh.




Lemme advise you guys something.

Bila bercinta, jangan beria sangat canang satu dunia. Sebab aku dah tengok, ramai sangat dah, terlalu ramai, which is happening around me. Upload gambar sana sini dengan pakwe/makwe, bio kat segala social network penuh nama bf/gf, and even your fb's/twitter's name pun nama pasangan.

What the hell is going on?

Come on, ada nama sendiri, ada life sendiri, and you are not even married that person yet. Tak payah beria macam dah duduk satu rumah, macam dah kawin. Aku cepat rimas dengan orang camni. Sekali sekala takpe, lumrahla kata pun bercinta kan, tapi kalau dah memanjang pasal partner kau, where the hellllll your life is going? *stress*


Oh ya kenapa aku kata jangan beria sangat? Sebab nanti kalau tak jadi-putus-in case he/she is not your long lost tulang rusuk or bakal zaujah, tak ke malu. Kau dah canang dengan pelbagai jenis status geli, pelbagai jenis gambar sweet-ala-ala-pre-wedding-photoshoot, at the end, poof! bye. We are not meant to be.


It is okay to share a bit, to be sweet on public, tapi bukan dengan 'bie i sayang you bie jangan tinggalkan i bie, pa ma you are the only one i need after all of i've been through you are my life i've no longer got my parents to love me like you do even they are the one who raised me up......'ok enough. See i get easily emotionally when it comes to this one.


Ya, awak nak sweet ok je, saya takde masalah. But kalau awak nak 24 jam bergeli-gelian go get it in private way, puhlizzz. (attention please being 'sweet' dengan being 'geli' is OBVIOUSLY two diferent things, okay?)


Oh especially girls. Sebab jarang lelaki macamni. Kalau ada pun biasanya dia tunjuk so-so, jarang-jarang. Just to tell audience that he got someone in his life, slightly. Dan kalau ada lelaki yang macamni( yang memanjang geli geli macam takde life) i will put a signboard on his head 'LOSER'. Like what, jangan jadi lembik sebab perempuan, please. Dan perempuan, jangan jadi bodoh, sebab lelaki please.


Memang bercinta tu orang kata boleh buat manusia jadi bodoh. But for me there is two kind of bodoh here. 1- Bodoh, yang memang bodoh sampai sanggup gadai maruah sendiri. 2- Bodoh, yang lead kau supaya jadi pandai. Bodoh yang kau tau, bercinta ni tak kemana kalau setakat nak geli-geli, so you lead your way to a better solution, planning your future. Do something so that benda bercinta ni tak jadi sia-sia.


Jadi, tolonglah, saya merayu, pilih untuk jadi bodoh no 2. Sekian.


p/s : Salam Ramadhan. How time flies. May we will be a good servant for Him, and try to improve our iman and akhlak of course =)