Thursday, June 21, 2012

Tips Menghadapi Final Exam

p/s : khas buat pelajar unibersiti sahaja
p/ss : tertakluk pada terma dan syarat


Assalamualaikum!

Ok la nak praktikkan lepasni sebelum post apape tulis assalamualaikum. Sebab tahap keimanan dalam diri tengah membara-bara di pagi jam 5 yang mulia ini.




Y U NO SLEEP?!!!




Bekoz....bekoz...bekozzzzzzzzz when the sunshine will shine tugeder! I told yu i'll be here forever ok dah lupa lirik. Bekoz i kenot slip due tu examination week. Dan sebenarnya tuggu Subuh sebab kalau tido sekarang, jawabnye burn la Subuh aku lalu menempah tiket ke neraka. 1 payyper tu go! En den i ken go bek to Kajang and live happily eva aftah.






Y U NO SPELL IT PROPERLY?!






Ok showi. Mari menuju ke tujuan utama entri ini. Ini tips secara serius dari gadis pemalas yang suka stadi last minit pastu meroyan. Jadi siapa rasa dia gadis atau pondan yang suka stadi last minit kemudian meroyan, sila ambil kertas dan pen bukan pensil sebab kalau pensil budak sekolah je jawab exam guna pensil dah besau ni saja mintak terajang jawab exam guna pensil. Tengok! Tu dah masuk salah satu tips tu JAWAB EXAM GUNA PEN YE ADIK-ADIK (ini bukan tips gilaaaaaaaa *pandang diri sendiri dengan muka annoying*)



1- Preparation dari segi mentally, physically and emotionally.

Sebab awak-awak dan awak yang bijak pandai suka stadi last minit ni tau kan, di saat nak dekat final exam, lagi pula tinggal seminggu-dua nak study week, mesti final project belambak gila seperti peminat-peminatku diluar sana. Jadi, lekcere pulak sentiasa bertindak kiut seperti bagi project last minit pastu semua mintak submit sebelum study week. Taknak ganggu masa belajar kita katanya. Walhal mereka yang bagi project last minit amboiiii amboiii *cekak pinggang*. Lagi pula, diorang taktau ke study week tu waktu meyakinkan para ibu bapa ' Eeee dah lamenye tak balik rumah jadi stadi week ni nak balik rumah la ibu, rindu :(' walaupun baru sahaja minggu lepas pulang ke rumah.



2- Collect nota-nota semua subjek seminggu sebelum study week.

Kenapa? Sebab nanti masa stadi week tu anda akan mengahadapi, 'Oh, aku takde nota untuk subjek ni rupanya.' 'Kenapa aku boleh tak perasan chapter 5 6 7 8 9 takde dalam nota ni?!'. Nampak tak kat situ memasing sebenanya memang tak pernah stadi pun sepanjang sem. Bila stadi week baru seperti orang sudah terhantuk d idinding, lalu terlanggar pintu pula. So to make your life easier, cariklah semua note berkaitan sebelum study week. At least kau nak stadi pun, dah ada bendanya. Ni dak esok paper etnik baru tehegeh mintak note slide subjek tu. Ha terasa tak terasa tak?! *kunyah cinggam*




3- Jangan mudah percaya

Awas dengan rakan-rakan yang suka claim, 'MATI DOH AKU TAK STADI PAPE LAGI'. Tolonglah jangan percaya itu semua demi menyenangkan hati sendiri 'Oh dia tak stadi lagi phewww selamat sebab aku pun asik tengok orang berlari (baca = runnning man) je dari haritu.' Sesungguhnya, anda telah masuk dikalangan orang yang erm nak cakap tapi kesian tapi cakap jugak, bodoh boleh tahan juga sebab percaya. At least, belek sesikit. Jangan bongkak sangat tengok movie marathon bagai buku tak sentuh langsung. Sebab konfim-konfim kawan-kawan yg claim diri TAK STADI PAPEW LAGIEW ACANEW NIEWW tu dah stadi sikit. Dan lebih malang lagi, dah stadi banyak. Ayat nak kaver gempak je tu cakap tak stadi pape lagi.



4- Past year question, sila korek dimana-mana. 

Sebab awak yang suka stadi last minit ni, nak kaver betul2 by chapter memang tak sempat. Jemput-jemput la tengok soalan past year. Sebab at least kau boleh trace soalan akan jadi cemana, dan betapa susah gilanya soalan past year math lelagi Math Engin 2 hemphhhhhhh *emosi tetiba* =oo= Sungguh, jawab past year yg paling latest la seeloknya. Sebab biasanya dia akan keluar lebih kurang je lagi-lagi soalan fakta. Pusing-pusing tu jugak cuma tukar sesikit je. Untuk soalan kira-kira, saya harap awak tak menaruh harapan tinggi. Sebab memang jarang dia bagi lebih kurang, cuma taraf kesukaran je tetap sama. SUSAH GILA.



5- Pastikan anda mempunyai boyfriend atau girlfriend

Ya, untuk anda meluahkan rasa emosi laik i told yu. Jadi tempat lepas geram penat dan semunyalah. Jadi maksudnya disini, siapa foreveralone takleh amek final exam. Ok...........?

*bunyi kipas sendirian di kamar*

Ok tak memain je. Kuanghaja gila racist aku ni. Means, sebab awak kan bakal emosi, carilah tempat sekurang-kurangnya nak mengadu. Mak kan ada (sebab jarang orang call ngadu kat ayah). Kawan kan ada. Gf/bf kan ada. Masa ni la nak mengamok sesuka hati pastu cakap 'You tau tak i tengah tension nak final exam ni?!!! Cuba la memahami sikit!!' pastu makwe pakwe kau pun terpaksa redha sebab nanti dicop sebagai tidak memahami kahkahkah nampak tak permainan dia kat sini?


Japgi ada cakap 'Mengadu kat Allah jela. Dia lagi memahami'. Aku lastik dahi karang. Itu memang la tak final exam pun kau tetap kena cari Dia. Kalau masa nak exam je baru reti nak cari, tak guna. Paham?! *taip gaya muslimah*








Ok dah. Banyak lagi kalau diikutkan. Tapi ni basic jela. Aku macam biasa la malas dah nak taip kikiki. Rasa macam memasing dah besar, dah tau pun tiap point kat atas. Cuma nak dengan taknak je buat kan Azza kan? Pandai la ngko sem depan nanti kita tengok ngko buat ke idak macam kat atas ni, ciskek.