Sunday, August 14, 2011

Berdikari



orang kata anak bongsu ni manja. tak berdikari. semua benda nak mak ayah tentukan. semua benda duit mak ayah. mana reti nak kerja. kalau kerja mana nak tahan lama. kalau kerja mana merungut sini sana. dan selalunya ayat tu keluar dari mulut anak yang, bukan bongsu.





tapi tahukah anda, when i was 7 y/o where me, still cute and adorable with ponytails hair *fliphair*, my dad never treat me like other kids. okay paling cool masa hari pertama daftar darjah 1. semua budak-budak mak ayah akan hantar sampai depan kelas lepastu the whole one week dan kadang-kadang sampai almost a month, parents hantar sampai depan kelas. and biasanya masa 1st week sekolah tu, parent akan tunggu dekat tepi pintu hari-hari to make sure budak-budak ni tak nangis.






aku?






abah hantar sampai depan pagar je. lepastu bagi duit belanja and waving goodbye. langsung tak amik cuti semata-mata nak temankan aku dekat sekolah. hari pertama tu. dan aku pun selamat seorang yang cool boleh buat muka gengster masuk kelas rehat dan cari kawan supaya tak nampak #foreveralone compare bebudak lain major parents duk tunggu luar pintu kelas.





bila balik dari sekolah pulak naik bas pakcik fadil. sampai rumah takda sapa kat rumah. ibu biasanya simpan kunci bawah pasu depan pintu rumah (typical mom haha) and aku masuk rumah, siap-siap untuk pergi sekolah agama pulak. makanan tghr semua ibu dah masak pagi2 sebelum p keja. kalau abah ada masa tghari cool la, kalau abah takda hah gasak la layan diri sendiri.





naik darjah 4, pergi kelas komputer dekat sekolah naik basikal. cool je abah kasi pegi dahla lalu jalan besar woi jauh nak mati kalau lalu depan. kalau lalu jalan belakang semak samun dan kemungkinan untuk dikejar anjing perompak perogol sgt tinggi. tapi aku, Fara and err ada 2 3 orang lagi redah je. kalau mati kena kerat 18 padan muka -.-





nak cerita tiap umur aku susah la kan maka kita terus ke zaman cyber yang canggih masakini. lepas SPM, orang lain sibuk kerja sampai kt aku, abah tk kasi. bukan taknak, tapi tak dibenarkan. last2 kerja kejap, tu pun abah yg carikan.






sekarang habis matrik kerja. itupun ibu yang carikan. sebab ibu abah tak kasi aku cari kerja sndri, dia tau aku akan cari kerja yg ada shift2 lepastu cuti once a week, yg akan mengakibatkan aku susah untuk dinampaki di rumah. sebab tu lah kot abah berkeras suruh kerja yg office hour.






bukan manja, tapi terlalu dimanjakan. and anak bongsu takkan pernah besar depan mata parents kau. anak bongsu akan jadi anak paling kecil, dan anak kecil sampai bila-bila. jadi nak kategorikan aku ni manja gila pun boleh blah, sikit la. setakat makan buah epal pun suruh ibu kupaskan kulit, ye la kot. eh manja sgt ke tu ha? hihi.





aku manja. dengan orang tertentu je. dengan ibu abah. dengan siblings, itu pun kadang-kadang. dengan orang yg aku rapat. automaticly mengada tu muncul. gedik =..=














last sekali.





anak bongsu ni selalu kena buli dgn abang kakak *nangis*, juga kuat jeles. dan aku mengaku aku kuat jeles. cuma aku takkan tunjukkan. tak kisah la jeles macamana pun. aku tak reti zahirkan pada orang.





- Im sucks to show how much i care and love someone, but my bestfriend 100% know how much i love 'you'. - sincerely, me.