Sunday, August 6, 2017

Small talks

Gong : Kau perasan tak semua kawan kau, kau kenalkan kat aku? Semua kawan kau aku kenal.


Me : Haah. Aku baru perasan aku selalu heret kau g memana


Gong : Kan. Aku takde pun kenalkan kawan aku kat kau.


Me : Yela sebab kawan kau sapa je? Ko manada kawan Didi jela yang aku kenal pun, sebab dia je kawan ko selain aku???


Gong : Natang betul.




Gong tak boleh nak deny since it is true. Matilah ko kalau aku kawin ko takde kawan dah kawan la dengan Didi sampai mereput hahahahahabye





Thursday, August 3, 2017

An Emergency Call

Just woke up from sleep. Yes, I fell asleep after maghrib and constantly in between half-awake-half-asleep until 10. It was a long day. Well at least, for me.




12:00 PM

Phone ringing. Ibu's name appeared on my screen. Thought it is my lunch time, perhaps she want to ask me lunch at home since we've got guests. But as I answered the call, her voice stuttering. Asking if Im busy, I should go to Hospital Kajang. I heard 'Abah' in between her stuttering voice.

Bruh before this if my mom ask me to go to the Hospital Kajang, I am totally fine. She's working there, it is either there was no one to fetch her or she want me to bring something for her. But this day, as she's already a full time pension, nothing goods when you heard 'Hospital Kajang'.


I asked, why? 'I cannot talk,' - she said, about to cry. She passed the phone to our guest (a makcik). 'Nana, pergi Hospital Kajang kejap boleh? Abah tadi tangan kena parang. Ibu call kakak abang Nana semua tak angkat phone. Cuba Nana pergi tengok kejap.'





















Wut.

















KENA PARANG AKU TERUS IMAGINE TANGAN PUTUS.









I can feel blood rushing outta my face. Pale. Took car keys and phone and sprint out from my site. On my way to Hospital I called my brother in law asking him to tell kakak. Dont do this kids. Drive and using cellphone bahaya okay tapi I dalam keadaan rushing so I maafkan diri sendiri. Lol.







Sampai Hospital Kajang, I called Abah and he was like 'Tak payah lah....takde pape pun.....dekat emergency ni tunggu doktor.....'.Told him I am already there dont tak payah kan me hahaha. Arrived there and I saw him at waiting area. He is totally fine. His wound wrapped with bandage but there was dry blood around his hand. I lega.









LEGA GILA LA JARI JE YANG TERCEDERA I DAH BAYANG BUKAN-BUKAN KOT TADI IBU LA NI SO DRAMATIC.







So I waited there with him. And guess what, Abah bawak motor pergi Hospital dengan sebelah tangan. 'Bawak kereta ingat ada parking ke masa macamni?' - which is true penat aku emo pusing cari parking tadi. I dont know nak marah ke nak kena thankful since there was no one at home during the incident to drive him to hospital, so Abah selamatkan diri sendiri. Hahahaha eeei.





4 jahitan jugak la. Gua dahla penakut tengok luka injury etc ni. Seram okay terbelah besar juga jari Abah. Ngeri tahu ngeri. Parang kot. Aound 2 PM settle ambik ubat, balik. Yes, Abah ride his motorcycle again. Refused to ride my car and let Along take his motor later. Hshshkahfjajs geram jer. Then I realized, this is soooo me last week. Degil. Taknak dengar cakap orang. Nak buat tu, nak jugak tak kira. Now I know I got it from my daddy. Lol.








As conclusion : my mom get panic easily. And I am totally like Abah. Tenang. HAHAHA.

Thursday, July 27, 2017

Proofreading

Aku baca balik entry aku kan, aku memang kena proofread my writing. Banyak gila typo grammar error. ONE SECONDS??? One - secondSS pebende do kejap was kejap is dah jadi sedang terjadi ke cemana ni was ke were bukan plural ke tu oh my gawwwdd sakit pulak hati baca tulisan sendiri kahkah. Tapi tulah, sebagai manusia tak penyabar lepas taip aku terus tekan publish. Takpelah maafkan diri sendiri ok kot hahahahahageramnyaakuuuu

Monday, July 24, 2017

Summing Up My Weekend - Part 2

Gunung Pulut.



Selepas kejadian kemalangan yang meremukkan hatiku, aku tetap dengan keputusan nak hiking jugak. Aku peduli apa kereta remuk tapi peduli la sikit tapi kalau aku cancel pun bukan kereta aku elok semula pun sakit hati lagi adalah kena tenung kereta yang rosak tu zzzz.


Ok lah the main reason Im sticking with my plan, no matter what because I hate when people cancelling plans at the very last minutes.

But still la it is something unpredictable to happened on anyone pun, the second reason is life must go on no matter how suck is your day. HAHAHA. Aku dah plan nak join hiking masa puasa lagi kot, cancel last minit lagi menyakitkan hati sendiri, baiklah la aku pergi je at least dapat lepas gian hiking.




Bertolak around 9.30pm from Kajang, which is plan asal 9pm dah sampai dekat Damansara. Nasib baik kawan aku nak tunggu. Nasib baik la. Tapi kalau lambat sangat settle polis tu, aku syak dia blah dah. Lol.


Sampai Gerik 3am. Briefing and preparing things, pergi toilet yang ya Tuhan kalau bukan sebab atas Gunung takde toilet, aku memang takkan pergi. Start hiking around 4am.




At first rasa meh, ni jeke track dia. Rupanya, aku silap. Yang 'Mehhhhs' tu baru kaki gunung. Hahahaha start je track dia sebenar, like most of the time the route memanjang incline x and y directly proportional to the peak. Pancit. Stamina, out. Energy, out. Mentally almost out.




This is the most challenging part, 150m(+-) nak sampai peak. Around 5.30 am. Kau bukan daki dah dekat sini. But rock climbing. Ya, panjat batu yang 90degree tegak dia. Nasib baik aku & Gong antara manusia awal so tak perlu bersusah payah tunggu giliran untuk panjat. Pancit-pancit pun kami antara perempuan ke-2 sampai peak okay power kan.







Transition 6.30am - 7am. Subuh dekat peak. Gelap, so no photo. Dan aku sempat bukak inner baju atas sebab-sebab tertentu dan berakhir dengan short sleeve tshirt. Disinilah titik mula aku takde mood nak ambik gambar sendiri sebab astaghfirullah sis aurat tu last aku pakai tshirt short sleeve sahaja without inner darjah 6 tahu sobs. But still, kena jugak bukak. Dahla tertinggal hoodies ni semua Pakcik Honda belagak punya pasal sebab dia lah aku kelam kabut tak bawak hoodies aku!!!!!! I literally keep blaming that pakcik whenever I forgot to bring something HAHA. Geram. SEJUK TAU TAK PAKAI SHORT SLEEVE SAHAJA PEPAGI BUTA.





Ok dah terang. Baring-baring, lupa diri sendiri adalah perempuan. Dan lupa ada sign board 'Please do not step on mossy carpet to keep the ecosystem.' Rumput lumut yang lembut tu ada banyak dekat peak ni. Port yang aku baring untuk letak kepala, rumput tu la. Patut la selesa semacam terus rasa berdosa.










Okay ni view dah nak turun around 8.30 am. Nampak tak awan tu macam karpet? Sorry la phone resolusi tak power. Officially aku takde gambar proper as usual sebab baju aku so annoying. Tapi view masa bertenggek nak turun, seriously the best of the best. Nak keluarkan phone takut jatuh, sebab memang gaung (gaung ke curam ke kalau barang jatuh terus bye bye). Tak berani. Kalau nak tengok, sila panjat Gunung Pulut sendiri ok. Aku still boleh imagine the exact view sebab CANTIK SANGAT LIKE CANTIK SANGAT CAN I DIE HERE.








Ok habis dah. Sampai bawah, meratapi tangan yang dah naik rashes & sunburn, meratapi peluh yang mebasahi diri. Singgah few places, shoot back to Kajang around 5.15pm. Arrived around 10.15pm. Set up pelamin dekat rumah besar yang sembang beli samping baju Melayu harga 4 ribu sampai kitorg sempat la judging people wakakaka. Keji.




Habis.







Side story: Masa on my way nak turun gunung, someone texted me asking my permission. This is like the second person. Mah loled hard like dont they know you??? I told that person I will reply once I touch down kaki gunung, but until now, I dont know how to respond. So. Awkward. Ok bye.


Summing Up My Weekend - Part 1

Accident.


p/s: Amaran, entri ni panjang sebab aku emo gila babs.



NAK TAU TAK AKU ACCIDENT BALIK DARIPADA KERJA HARITU. BUKAN SALAH AKU OK SALAH ATOK TU (ya atok sebab umur dia dah 80++) LANGGAR BELAKANG KERETA PASTU KERETA AKU SONDOL LORI DEPAN PASTU LORI DEPAN TU BLAH SEBAB TAK PERASAN PUN AKU DAH LANGGAR DIA BAHAGIAN DEPAN KERETA AKU REMUK TERUK SEREMUK HATIKU.



Ok dah. butang caps lock dah elok dah, kot.



Ok la, kita start balik dari awal part accident ni. Tulis dalam keadaan yang lebih tenang, dan bertamadun. Aku kena coret jugak perkara ni sebab seumur hidup aku dua kali aku accident, dua-dua orang sondol kereta dari belakang which is I didnt do anything wrong pun elok je pemandu berhemah.




Ok, Jumaat (21 july 2017), aku on the way balik rumah. Which is my plan is sampai rumah, ambil Gong, kemas barang untuk hiking, kemas barang pelamin. So that balik sahaja dari hiking, terus load barang masuk kereta and pergi set up pelamin. Oh ya, kami plan hiking dekat Gerik, Perak on 22nd (which hari Sabtu). Kononnya Jumaat tu, lepas maghrib around 8pm tu nanti kawan aku datang pick up, terus shoot pergi Gerik la. Kononnya.




Long story short, my actual plan was to punch out from work early but I forgot that I am super busy nak mampus on that week nak bernafas pun kena mintak izin dekat bos can I breath oh no okay then Im not going to breath. K. Like literally tooooo busy, so I abort my mission untuk punch out on time. Supposed to punch out 5pm, but I punched around 5.30pm weh rugi setengah jam walaupun selalunya aku steady je balik lambat tapi aku tak kemas barang lagi ni aku patut dah kat rumah dah kot 5.30pm tu!



So drive - macam biasa. I even brag to my workmate & my senior engineer that Im off tomorrow padan muka korang kena kerja. My workplace to my house take around 30mins with jammed traffic etc. But my final 5 mins turned into nightmare & tragic.



*drumroll with sad song*



Masa tu dekat traffic simpang tiga area depan taman perumahan aku. After traffic light, masuk kanan tantaraaa there you can see my taman. So masa tengah tunggu traffic light merah. Depan aku lori.




Kuning lori. Merah Myvi oren tapi takde warna oren merah pun jadilah. Hitam Honda Accord yang telah merosakkan hariku.



Traffic light tengah merah, gear dekat neutral, kaki tekan break. Sebaik sahaja traffic light bertukar warna hijau, aku tukar gear D, lepaskan break & nak tekan minyak (tak tekan lagi), BANG!!! Aku dah selamat langgar lori depan. Bunyi kuat gila dan aku terkejut sebab HOW THE HELL AKU BOLEH LANGGAR LORI DEPAN TAPI AKU TAK TEKAN MINYAK LAGI. 


Aku kaku sekejap. Lost for few secs then I realized DAMN, MY CAR. Tarik handbreak, keluar kereta. Rupanya kereta belakang langgar aku, kereta Honda hitam. Kereta tu sondol belakang aku, dan tolak kereta aku kedepan langgar lori di hadapan. Dan lori tu tak sedar pun aku dah langgar belakang dia, sebab lori tu terus jalan - traffic light dah hijau kan. Aku. Terkejut sampai tak boleh define perasaan sendiri.



Terkejut sebab tengok kereta depan, remuk. Sikit lagi nak kena enjin. 




Skip part in between tiba-tiba ejen insuran berada di tempat kejadian, owner bengkel di Ampang, owner bengkel di simpang balak,  dan sekutu-sekutunya, yang out of nowhere tiba-tiba muncul sebab aku perempuan, kot? So semua rasa ok budak ni mesti bodoh boleh tarik kereta sekarang yay! Sorry, i jantan. You tepi sikit nak call family japs. Hahaha. 





Discussing with that Atok, and he said he will compensate blablabla and dont make any report to police. I agree. But nope, his son came. The son i guess around my dad's ages, so I called him pakcik. He insist,

Okay kita buat report je. Ok jumpa kat balai.


Like what? Kata nak setel luar, ni nak report pulak. Dahla he insist, again, kalau aku kena saman jugak (sebab aku langgar lori depan kan so nampak mcm aku bersalah juga), that is law. Ayah dia pun takde niat nak langgar kereta aku. Indirectly he said. kalau kau kena saman memang dah tu undang-undang walaupun tu bukan salah kau ayah aku bukan sengaja pun.







Aku. Bengang. Gila. Dan. Aku. Nak. Menjadi. Kurang. Ajar. Tapi. Aku. Sabar.





And yes, we did report. Dan aku tak kena saman. Sebab bukan salah aku? Dan pakcik tu yang beria-ia nak report polis tadi, call aku suruh tarik balik report dan settle luar. Selepas aku habis report. Selepas aku ber kelam kabut pick up Gong, and packing barang for hiking and let my friends waiting more than an hour to let me settle the report. Setelah aku nego sepuluh juta kali taknak report. setelah aku sudahpun berada di dalam kereta menuju ke Gerik, Perak kerana kehidupan perlu diteruskan walaupun hati kau dah remuk.



Marah kan? Ya.




Long story short lagi, pakcik tu B sebab menyusahkan aku. bukan Atok yang langgar aku yang menyusahkan, anak dia. Ayah dia dah cakap nak settle luar je dia mengada-ngada nak tengok aku kena saman.



Kesimpulannya, aku dah takde kereta nak pergi kerja. Ko bagitau sekarang aku nak naik apa. Ko cakap.

Monday, July 17, 2017

Ideal

To sit, having a coffee time, talking about random things. That is how my idea of, if - I have a significant other.


Time shouldn't be the problem, it is the quality counted as you are seeing each other even only for few minutes.


Because I hate the idea of spending too much time with my partner. I hate the idea of dating. And I don't even know why. But I love the idea of marriage. Dating & married is TOTALLY two different things. Please do differentiate.



I don't believe on dating, but I truly believe if you are serious enough, just go to the next phase. Get engaged for a short time. Then get married. Stop playing around without responsibilities.



1.26am, dan esok gua kerja. Dan lapar.